'In Almere is alles nieuw; daar is geen replica uit de Gouden Eeuw te vinden. Het heeft zijn korte geschiedenis, die meer is dan charme, en wie er goed kijkt zal het geen moeite kosten te zien dat de nieuwe stad en het nieuwe land ook mooi zijn, weergaloos.''Everything in Almere is new; there are no replica's from the Golden Age to be found here. It has a short history which is more than charm , and for those who observe carefully it will not be difficult to see that the new town and new land have an unparalleled beauty of their own.'

From: De ontdekking van Almere, H.J.A. Hoflandmaandag 28 maart 2011

SpinozaDe maand april is de maand van de filosofie.
Dit prachtige, bronzen beeld van Spinoza ( 1632-1677) is gemaakt door Nicolaas Dings.
Het staat bij het stadhuis van Amsterdam waar Spinoza’s geboortehuis stond op de Zwanenburgwal.
De figuur van Spinoza is gehuld in een bronzen mantel die op een speelse manier is voorzien van halsbandparkieten, mussen en rozen. Met de halsbandparkieten wordt verwezen naar de actuele veranderingen in de multiculturele samenleving van de stad van nu.
De vogel, een exoot, is resistent gebleken en vermeerdert zich in groten getale. De mus daarentegen leidt een kwijnend bestaan, weliswaar nog niet uitgestorven maar toch behoorlijk verminderd in aantal. De roos is een verwijzing naar de naam van Spinoza (doorn) en zijn zegelring waarin een roos met doornen voorkwam.Het bronzen beeld wordt gesecondeerd door een granieten wiskundige vorm, de Icosaëder, die verwijst naar het belang van zijn filosofische denkbeelden maar ook naar zijn beroep: lenzenslijper. Het beeld en de Icosaëder zijn geplaatst op een terrazzo-ondergrond in de vorm van een elips, die de oneindigheid symboliseert. Daarop staat Spinoza’s tekst ingegraveerd “Het doel van de staat is de vrijheid”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten