'In Almere is alles nieuw; daar is geen replica uit de Gouden Eeuw te vinden. Het heeft zijn korte geschiedenis, die meer is dan charme, en wie er goed kijkt zal het geen moeite kosten te zien dat de nieuwe stad en het nieuwe land ook mooi zijn, weergaloos.''Everything in Almere is new; there are no replica's from the Golden Age to be found here. It has a short history which is more than charm , and for those who observe carefully it will not be difficult to see that the new town and new land have an unparalleled beauty of their own.'

From: De ontdekking van Almere, H.J.A. Hoflandvrijdag 11 maart 2011

Volg de vos in de Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen, een natuurgebied tussen Almere en Lelystad, leeft een stabiele groep van ongeveer 50 vossen. Omdat ze hier niet worden bejaagd, zijn ze ook overdag te zien. Om meer te weten te komen over de rol van vossen in dit natuurgebied en het leven van een vossenfamilie heeft Staatsbosbeheer vier webcams geplaatst bij een vossenburcht. De vier camera’s bieden een bijzondere kijk in het leven van het vossenpaar dat hier zijn intrek heeft genomen. Het is voor het eerst in Nederland dat dit gebeurt.
Indeling vossenburcht
De vossenbucht bestaat uit twee delen: een kraamburcht en een hoofdburcht. Deze kraamkamer en de beide kamers in de hoofdburcht zijn voorzien van een HD-camera met infrarood- en bewegingdetectie. Buiten voor de hoofdburcht is een beweegbare HD-camera geplaatst met infraroodverlichting. Deze camera is op afstand bestuurbaar.
Vossen krijgen één keer per jaar jongen. De paartijd is tussen december en februari. Na een draagtijd van ongeveer 53 dagen worden eind maart of begin april de jongen geboren, meestal 4 tot 5. De jonge vossen hebben een donkergrijsbruine kleur.
Pas na een dag of twaalf gaan hun oogjes open. De eerste stapjes buiten het hol zetten ze na een week of drie, vier. Tegen die tijd worden ze meestal door het vrouwtje naar een ander, groter hol verplaatst. Na vier weken krijgen de jonge vosjes vast voedsel.
Het is een ontzettend leuk experiment en als je geluk hebt kun je een vos heerlijk in het zonnetje zien liggen.
klik volgdevos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten